Bokros Lajos 130 pontja angolul

MTI
2004.06.05. 09:50
Bokros Lajos Verseny és szolidaritás című tanulmányáról rendezett a szerző részvételével vitaestet pénteken a washingtoni Kossuth Házban a Magyar Amerika Alapítvány. Az eseményre az adott alkalmat, hogy a volt pénzügyminiszter 130 pontja megjelent angolul a Comparative Economic Studies gazdasági szaklap júniusi számában. Magyarország az európai uniós csatlakozással az átalakulás útjának csak a felénél tart - hangsúlyozta Bokros Lajos világbanki igazgató vitaindítójában. Az estén vitapartnerként részt vett Brian R. Pinto, a Világbank egyik vezető közgazdásza és Vito Tanzi, az Inter-American Development Bank szakértője, a Nemzetközi Valutaalap költségvetési osztályának volt igazgatója. Mindketten rámutattak, hogy a tanulmány angol megjelenését indokolja, hogy annak mondanivalója számos közép- és kelet-európai országra érvényes.

Bokros Lajos elmondta, hogy a politikai osztály fél a strukturális reformok új hullámának elindításától. A 130 pontját azért írta, hogy felrázza a közvéleményt, mert a dolgok rossz irányba mennek és cselekedni kell, amíg nem késő. Magyarország persze még nincs olyan súlyos helyzetben, mint tíz éve volt, de ahhoz hasonló aggasztó jelek mutatkoznak. A rendszerváltás utáni kormányok működését sorra véve gazdaságpolitikájukban valamennyinél talált erényt és hibát, jó döntéseket és mulasztásokat. A jelenlegi kormánynak felrótta, hogy folytatta azt a rövidlátó politikát, amelynek hibájába Orbán Viktor kormánya esett két és fél év költségvetési fegyelem után. Hozzátette, hogy a mostani az első kormány, amely elődeivel ellentétben nem a megbízatás második felében, a választások előtt kezdett osztogatásba, hanem azt mindjárt az első két évben tette, és csak az idén fogott neki a kiigazításnak, amelynek eredményességét még korai lenne megjósolni.

Szót ejtett a magyarországi politikai gyűlölködésről, amely akadálya a konszenzus kialakításának a nagy horderejű kérdésekben, noha a gazdaságpolitikában a két nagy párt nézetei nagyon közel állnak egymáshoz, mivel Bokros Lajos szavai mindkét párt populista, etatista és nem piacbarát. Egy igen jelentős ország Budapesten akkreditált nagykövetére hivatkozott, aki alig egy hónappal megbízólevelének átadása után megdöbbenve tapasztalta, hogy nem tudja egy asztal mellé ültetni a rivalizáló pártok politikusait. A washingtoni rendezvényen részt vett Simonyi András, Magyarország washingtoni nagykövete is.