Gyorsul a román gazdaság növekedése

MTI
2004.06.09. 12:35
Romániában az idén gyorsabb lehet a gazdasági növekedés üteme, mint amiről a hivatalos előrejelzések szólnak - jelentette ki Mugur Isarescu, a központi bank elnöke. Lassulhat az infláció is, a folyó fizetési mérleg hiánya azonban továbbra is aggodalomra ad okot.

A korábbi hivatalos előrejelzések az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedésről, 9 százalékos inflációról és a folyó fizetési mérlegnek a hazai össztermék (GDO) 5,5 százalékára való csökkentéséről szóltak.(Statisztikai adatok szerint a vártnál erőteljesebben, 6,1 százalékkal nőtt a GDP az idei év első negyedében, mert élénkült a belföldi fogyasztás). "Az idén a növekedési ütem elérheti a hat százalékot, az infláció 8,5 százalékra csökkenhet, de feszültségek keletkezhetnek az import oldalon, ami alááshatja a 2005. évi inflációs célt" - mondta Isarescu az Adevarul lapnak adott interjúban. "Jó lenne, ha folytatódna a jelenlegi tendencia, hogy az export gyorsabban bővül, mint az import. A jelek azonban arra utalnak, hogy nem bízhatunk a folyó fizetési mérleg hiányának a GDP 5,5 százalékára való csökkentésében" - tette hozzá.

Az import az idei év első négy hónapjában 19 százalékkal bővült, meghaladván az export 17 százalékos növekedését. Ezzel a külkereskedelmi mérleg hiánya 1,07 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 805,7 millió euróról. Románia azt ígérte a Nemzetközi Valutaalapnak, hogy az idén csökkenti a fizetési mérleg hiányát, miután az tavaly az import növekedés miatt a GDP 5,8 százalékára duzzadt. Ígéretet tett arra is, hogy az inflációt az idén 9, jövőre 6 százalékra mérsékli a 2003. évi 14,1 százalékról. Áprilisban éves összevetésben 12,5 százalék volt a drágulás üteme. Az IMF igazgatósága a jövő hónapban dönt arról az újabb két éves készenléti hitelmegállapodásról, amit Románia novemberben kötött az IMF-vel.