Kilenc hónapra befagyasztható a gyógyszerek ára

MTI
2004.06.14. 19:31
Az Országgyűlés hétfői döntése alapján a kormány a gyógyszerpiac átmeneti zavarainak elhárítása vagy a gyógyszerpiac egyensúlyának fenntartása érdekében legfeljebb kilenc hónapra befagyaszthatja egyes gyógyszerek árát. Az árak megállapításáról szóló törvény módosítása szerint a hatályos szerződésekben szereplő árnál csak akkor lehet magasabb a gyógyszer ára, ha ahhoz az egészségügyi miniszter kérelem alapján hozzájárul.

A változtatás részletezi a hozzájárulás feltételeit: eszerint a gyógyszernek az adott betegség kizárólagos kezelésére szolgáló készítménynek kell lennie, illetve a gyártónak bizonyítania kell, hogy a gyógyszer előállításának költsége magasabb a befagyasztás esetén érvényes legmagasabb árnál. A törvény a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba.

Az Alkotmánybíróság május végén nyilvánította az alaptörvénybe ütközőnek a gyógyszerek árának befagyasztásával összefüggő kormányrendeletet, mert a kabinet anélkül rendelkezett a befagyasztásról, hogy annak együttes törvényi feltételei fennálltak volna. A testület a megsemmisített rendelkezések hatályvesztésének időpontját 2004. június 30-ában határozta meg.