Nőtt az ipari termelés

MTI
2004.06.15. 12:10
Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 áprilisában 9,4%-kal nőtt, a csupán a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés volumene az év első négy hónapjában 10,4%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 0,3%-kal csökkent - jelenti a KSH.

Az ipari termelésnek az előző év azonos időszakához viszonyított növekménye továbbra is teljes egészében az export teljesítményéből származik. 2004 első négy hónapjában az ipari export 20,3%-kal, áprilisban 17,5%-kal nőtt. A január-áprilisi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 40%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 29,4%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből mintegy 23%-kal részesülő járműgyártás 14,8%-kal növelte külpiaci eladásait. Az ipar első négy havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,9%-kal csökkent.

2004 áprilisában a feldolgozóipari termelés 2003 azonos időszakához képest 11,1%-kal emelkedett. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 2,8%-kal mérséklődött, döntően az előző évinél enyhébb időjárás hatására; a bányászat termelése pedig 10,8%-kal visszaesett, amihez a magas bázisszint is hozzájárult.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 27,7%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás termelése nőtt, részben a rendkívül alacsony tavalyi bázis következtében. A feldolgozóipari termelés mintegy 30%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása 20,2%-kal emelkedett. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez - hasonlóan az előző időszakhoz - elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek iránti átlagon felüli keresletnövekedés járult hozzá.