Német tetőcserépgyár Lentiben

MTI
2004.06.15. 15:50
németországi Creaton AG 4,3 milliárd forint (17 millió euró) költséggel tetőcserépgyárat épít Lenti határában; a beruházás alapkövét kedden rakták le a várossal szomszédos Iklódbörbőce község közelében.

"Magyarország és ezen belül Lenti meghatározó szereplője lesz a Németországban öt gyárral rendelkező Creaton sikertörténetének, hiszen ezzel a saját beruházással nemcsak a magyar, hanem az osztrák, szlovén és horvát piacon is jelen leszünk" - mondta Alfons Hörmann igazgatósági elnök. Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnöke, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára gratulált a német cég első közép-európai befektetéséhez. Mint mondta, meggyőződése, hogy "a gazdaságilag hátrányos helyzetű Lenti és térsége csak nyer ezzel a korszerű beruházással".

A pécsi székhelyű Creaton Hungary Kft. igazgatója, Hans Josef Berthold a zöldmezős beruházás jelentőségéről szólva a 45 ezer négyzetméter területű gyár stratégiai fekvését, több évtizedre elegendő különleges minőségű agyagvagyonát és 50 magyar dolgozó új munkahelyhez jutását emelte ki.

"Itt 2005. március 19-én délután megkezdődik, majd júniustól teljes kapacitással zajlik a termelés; évente 21 millió darab hódfarkú és 16 millió hornyolt tetőcseréppel látjuk el négy ország vevőit" - mondta az igazgató. Hans Josef Berthold azt is közölte, hogy két év múlva a második többmilliárdos fejlesztési szakasz is elkezdődik Lentiben, újabb 30-40 munkahelyet teremtve.

Az anyavállalat, a Creaton AG évi 130 millió eurós bevételével és 700 alkalmazottjával Nyugat-Európa egyik vezető tetőcserép-gyártója - közölték a vállalat vezetői.