Csökkenő lendülettel nőnek a brit fizetések

MTI
2004.06.16. 12:54
A brit átlagjövedelmek növekedési üteme erősen csökkent az áprilissal zárult három hónapban, ahogyan az év eleji prémiumkifizetések jövedelememelő hatása elhalványult. A nemzeti statisztikai hivatal kimutatása szerint az átlagjövedelmek növekedése ebben az időszakban 4,3 százalékra lassult a márciusig eltelt három hónap 5,2 százalékos üteméhez képest.

Ugyanakkor a jövedelmek éves szinten április hónapban 4,7 százalékkal nőttek, mivel a feldolgozóiparban, ahol tavaly márciusban fizették ki a prémiumokat, most ezt áprilisra tolták.

A most nyilvánosságra hozott munkapiaci statisztikák szerint Nagy-Britanniában májusban 12 ezerrel - a vártnak több mint kétszeresével - 862 ezerre esett a munkanélküliek száma, ez a legalacsonyabb szint 1975 augusztusa óta. Májusban a munkanélküliek aránya 2,8 százalék volt, megegyezően az áprilisi felülvizsgált 2,8 százalékkal. A májusi csökkenés már a 12. egymást követő mérséklődés a munkanélküliek számában.

Elemzők szerint a munkapiaci adatok megerősíthetik a BOE-t további kamatszigorító politikájában. A BoE a múlt héten már sorrendben második hónapja emelte irányadó kamatát: 4,00 százalékról 4,5 százalékra. A bankot a kamatemelésben részben a munkapiaci fejlemények, részben az átlagjövedelmek erőteljes növekedése - mint inflációs tényezők - befolyásolták.