Emőke
8 °C
19 °C

A második legnagyobb a magyar infláció az Unióban

MTI
2004.06.16. 12:54
Az euróövezetben májusban átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban - közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán végleges adatként. Az eredmény azonos a május végén közölt előzetes becsléssel, és megegyezett az elemzői várakozásokkal is.

A kiugrást a nyersolaj drágulásának tulajdonítják - az üzemanyagok drágulása 0,33 százalékponttal járult hozzá a májusi tizenkét havi eredményhez -, és ezért az Európai Központi Bank a június eleji kamatértekezletén nem is emelte a tavaly június óta változatlan, rekordalacsony, két százalékos refinanszírozási kamatminimumát. Elemzők a következő, július eleji értekezlettől sem várnak emelést.

Az euróövezetben áprilisban két százalékos, márciusban 1,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció, februárban 1,6 százalékos, januárban 1,9 százalékos. Korábban igazolódni látszott az Európai Központi Bank (EKB) őszi előrejelzése arra, hogy a tizenkét havi infláció az idén két százalék alatt marad az euróövezetben, de a számítást az olajpiaci fejlemények egyelőre keresztülhúzták.

Az egész, 25 tagú EU-ban a havi infláció májusban átlagosan 0,4 százalékos volt, a tizenkét havi pedig 2,4 százalékos, az áprilisi két százalékos tizenkét havi ütem után.

A legkisebb tizenkét havi eredmények Finnországban (0,1 százalékos defláció, Litvániában (1,0 százalékos drágulás) és Dániában (1,1 százalékos drágulás) voltak májusban. A legnagyobb tizenkét havi inflációt Szlovákiában (8,2 százalék, Magyarországon (7,8 százalék) és Lettországban (6,1 százalék) mérték májusban az EU statisztikai hivatalában.

A májussal zárult tizenkét hónapban az átlagos infláció Litvániában volt a legkisebb (0,8 százalékos defláció), illetve Finnországban (0,7 százalék) és Csehországban (1,1 százalék). A legnagyobb tizenkét havi átlag ebben az időszakban Szlovákiában (8,7 százalék), Magyarországon (5,8 százalék) és Szlovéniában (4,7 százalék) volt, az EU statisztikai hivatalának összesítése szerint.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!