Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Inflációs riadó az euró zónában

euractiv.hu
2004.06.17. 10:31
Jean Claude Trichet, az EKB elnöke Frankfurtban arra figyelmeztetett, hogy a nyersolaj árának hullámzása az inflációs várakozások emelkedését eredményezheti; ugyanakkor leszögezte: a bank éberen fog őrködni azon, hogy kiküszöbölje a másodlagos hatásokat. Az üzenet a részvénypiacok szereplőinek szólt, a befektetők egy része ugyanis aggódott amiatt, hogy az Európai Központi Bank agresszív alapkamat emeléssel reagál a világpiaci helyzetre.

Trichet ismételten hangsúlyozta: az Európai Központi Bank figyelemmel követi a folyamatokat, szükség esetén rugalmasan alkalmazkodik és interveniál, nem kötelezte el magát semmilyen elvi monetáris megfontolás mellett. Azután keletkezett riadalom az euróövezetben, hogy hétfőn nyilvánosságra került a májusi, 2,8 százalékos francia inflációs adat. A teljes eurózóna májusi inflációs mutatóját 2,5 százalékra várják, ami az elmúlt két év legmagasabb száma.

Az elmúlt hónapokban még azért nehezedett politikai nyomás Trichet-re, hogy az EKB csökkentse az alapkamatot, ám a bankelnök akkor is megőrizte függetlenségét, eltökéltségét, és ellenállt, nem engedett a két százalékból. A piac most 2,25 százalékos kamatot prognosztizál szeptemberre, és 2,5 százalékost decemberre. A spekulációk máris növelték az inflációs nyomást a világgazdaságban: a Bank of England kamatot emelt, és erre a lépésre számítanak a FED részéről is.

Gazdasági, pénzügyi elemzők úgy látják: az EKB bölcsen kivár, s 2005 első negyedéve előtt nem nyúl hozzá az alapkamathoz. Az olaj ára az elmúlt két hétben 10-15 százalékkal mérséklődött, és ez már júniusra kedvezőbb inflációs mutatókat vetít előre. Az Európai Központi Bank ezért továbbra is átmenetinek tekinti az infláció növekedését, és nem akar fölöslegesen beavatkozni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Franciaország

Élménytúra Korzikán.