Több vasúttársaság dolgozhat a magyar vasútvonalakon

MTI
2004.06.20. 09:46
Magyarország európai uniós csatlakozását követően megnyitotta vasúthálózata pályakapacitásának 20 százalékát, így a megfelelő engedéllyel rendelkező cégek szállíthatnak a magyar vasúthálózaton - mondta az MTI érdeklődésére Kovács Ferenc, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkára annak kapcsán, hogy a hatóságokhoz érkeznek az engedélykérések.

Kovács Ferenc elmondta, hogy a magyar vasutat használó cégnek minimum két magyar engedéllyel kell rendelkeznie. Az egyik a vasútvállalati tevékenységi engedély, a másik a pályahasználati engedély.

Eddig négy magántársaság adott be vasútvállalati tevékenység végzésére engedélykérést a Közlekedési Főfelügyelethez. Ezek elbírálása folyamatosan történik. A vasútvállalati engedély birtokában kérhető vasútvonal használati engedély a független pályakapacitás-elosztó szervezettől.

Kovács Ferenc nyomatékosította, hogy mindkét magyar engedéllyel rendelkeznie kell a cégnek a magyar vasúti pálya használatához és az engedélykérés sorrendje nem cserélhető fel.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy 2008-ig kell a teljes magyar vasúti pályahálózatot megnyitni a vasút liberalizációja keretében.