A Jukosz tartja előrejelzéseit

MTI
2004.06.24. 11:57
Az orosz Jukosz olajcég adócsalási pere várható következményeinek dacára fenntartja idei olajkitermelési és tőkebefektetési előrejelzését. A cég vezérigazgatója, Simon Kukes csütörtöki bejelentése szerint továbbra is tragaszkodnak kilencvenmillió tonnás termelési előrejelzésükhöz. Tavaly nyolcvanmillió tonna olajat termelt a Jukosz. Kukes szerint a cég 1,9 milliárd dolláros tőkebefektetési előirányzatát is tartja az idei évre, ez kissé magasabb, mint tavaly.

Szerdán a moszkvai döntőbíróság feloldotta a Jukosz orosz olajcég elleni 3,4 milliárd dolláros adószámonkérés végrehajtásának tilalmát, helyt adva az adóhatóság fellebbezésének. Ez azt jelenti, hogy ha jogerőre emelkedik a bíróság első fokon hozott, május 26-i határozata is, amelyben helyt adott az adóhatóság 2000-re vonatkozó hátralékbehajtási keresetének, akkor a végrehajtók hamarosan megjelenhetnek a Jukosznál.

A jogerőre emelkedéshez az kell, hogy a bíróság döntést hozzon a május 26-i határozat elleni fellebbezésekről, amelyek tárgyalását csütörtökön folytatja.

A Jukosz közölte, hogy csődbe menne, ha köteleznék a 3,4 milliárd rövid időn belüli kifizetésére, de megbeszéléseket kezdett a kormánnyal olyan rendezés érdekében, amely lehetővé tenné, hogy egyes vagyonrészeinek eladásával előteremtse a - megfelelően ütemezendő - törlesztéshez szükséges összeget.