Földgázigény a jelenlegi lehetőségek maximumánál

MTI
2004.06.27. 07:28
A földgáz napi fogyasztása 2005/2006 telén már elérheti a magyarországi rendszer napi 96 millió köbméteres névleges kapacitását, ezért a Magyar Energia Hivatal szerint elengedhetetlen a szállító és tároló létesítmények soron kívüli, gyors ütemű fejlesztése. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága energetikai albizottsága részére készített tanulmányban a hivatal rámutat: a rendszer a közelmúltban egy igen hideg téli napon már elérte volna a 97 százalékos "kiterhelést", ha nem léptetik ki az erre kijelölt üzemeket. A "kiterhelés" így is elérte a 90 százalékot, és ez már kritikus egy olyan rendszernél, amely az alapenergia-hordozókban 42 százalékos részarányt képvisel. A kiléptetésekkel fennmaradó igény ezen a napon 86 millió köbméter volt, miközben a névleges csúcskapacitás az említett 96,2 millió köbméter. Az elemzés szerint ennek egyik oka az, hogy a földgáz egyre nagyobb szerepet játszik a magyar villamosenergia-termelésben. Ezzel a tüzelőanyaggal termelt villamos energia aránya 1995 és 2003 között 14,8 százalékról 35,1 százalékra nőtt. Az e célra felhasznált földgáz mennyisége elérte az évi 4 milliárd köbmétert. Sok gázmotor létesült az utóbbi években, amelye teljesítménye csaknem eléri a 300 megawattot. Az évtized végéig a tervek szerint további több mint 700 megawatt villamostermelő-kapacitás épül ki földgázra alapozva. A villamosipari gázigény 2010-ben 2002-höz képest 50,2 százalékkal lesz több.

A fűtési célú földgázfelhasználásban a leghidegebb és a legmelegebb hónap között hatszoros az eltérés, amit szintén a rendszerrel kell kiegyenlíteni. Az összes földgáz-felhasználás a prognózisok szerint 2005-ben várhatóan eléri a 14,5 plusz/mínusz 0,7 milliárd köbmétert. A becslés 2010-re 16 plusz/mínusz 0,8 milliárd köbméter, 2015-re pedig 17,5 plusz/mínusz 0,9 milliárd köbméter felhasználást feltételez. A napi csúcsigény ezekben az időszakokban elérheti a 90,4 plusz/mínusz 5,3 millió köbmétert, a 98,9 plusz/mínusz 5,9 millió köbmétert, illetve a 107,6 plusz/mínusz 6,4 millió köbmétert. A tanulmány ismerteti, hogy a földgáz döntő része a napi 42 millió köbméteres kapacitású beregdaróci vezetéken érkezhet az országba, ennek egy része viszont tranzit. A baumgarteni belépési ponton 12 millió köbméteres a napi névleges kapacitás. Ez a gáz a plusz tranzit költségek miatt drágább.

A hazai tárolók jelenleg naponta maximum 44,4 millió köbméteres igényt tudnak kiszolgálni. A betárolási, besajtolási kapacitás napi 24,5 millió köbméter. A tárolásra a korábbi kimerült termelő telepeket lehet felhasználni. Az energiahivatal sürgeti a tárolókapacitás bővítését. A Molnál folyamatban van egy 3 millió köbméteres bővítés, amely 2005 őszére már használható a tervek szerint. A hivatal szorgalmazza, hogy épüljön ki mielőbb egy harmadik beszállítási vonal is Szlovákia felől. A Mol ez ügyben már felvette a kapcsolatot a szlovák partnerekkel, kidolgozás alatt áll a finanszírozási modell, a tarifa meghatározás elve - utal rá a cégnek az elemzéshez mellékelt levele.