Mária
-7 °C
3 °C

Engedélyt kapott az OTP a RoBank megvásárlására

MTI
2004.06.28. 15:08
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte, hogy az OTP Bank Rt. 100 százalékos részesedést szerezzen a romániai Banca Commerciala RoBank S.A.-ban - derül ki a hétfőn, a Magyar Tőkepiacban közzétett felügyeleti határozatból. Az OTP Bank 47,5 millió dollárért - a saját tőkére vetítve mintegy 195 százalékos árfolyamon - két hónappal ezelőtt vásárolta meg a mérlegfőösszege alapján 13. legnagyobb, s mintegy 1 százalékos piaci részesedésű román bankot, az adásvételi szerződést 2004. április 28-án írták alá.

A mintegy 150 millió euró mérlegfőösszegű, 14 fiókkal és 2 képviselettel rendelkező RoBank eddig elsősorban a vállalati szektorban működött, tavalyi adózott profitja 2,2 millió euró volt, tőkearányos nyeresége (ROAE) 11,1, eszközarányos nyeresége (ROAA) pedig 1,9 százalék. Az új tulajdonos áprilisban, Bukarestben bejelentette: a következő három-négy évben 100 millió dollárt költ a RoBank szolgáltatásainak fejlesztésére, s öt éven belül 100 bankfiókot szeretne nyitni Romániában. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az OTP Bank idei évi rendes közgyűlésén úgy vélekedett, hogy öt éven belül a RoBank hozni tudja a 20 százalékos reáltőke megtérülést. Ha pedig sikerül bekapcsolódnia azokba a projektekbe, amelyek várhatóan nagy számban indulnak Romániában, kihasználva az EU csatlakozási időszakot, ez az időszak akár három évre is lerövidülhet.

Az akvizícióknak azért van jelentőségük, mert a magyarországi piacon az itthoni tartalékok öt év múlva már nem fognak megfelelő alapot nyújtani az eddigiekhez hasonló ütemű fejlődéshez - mondta a közgyűlésen Csányi, aki szerint a magyar, szlovák, bolgár és román piac - ezeken van jelen az OTP Bank leánybankokkal - együtt már elfogadható piaci méretet jelent egy nyugat-európai szintű bank számára is. Az OTP Bank június 18-án szándéknyilatkozatot nyújtott be az ötödik legnagyobb szerb bank, a Jubanka 88 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására is.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.