PSZÁF jóváhagyás a Forrás vásárláshoz

MTI
2004.06.29. 09:18
A tőkepiaci felügyelethez június 14-én benyújtott ajánlatban az Arago Rt. részvényenként 1.200 forintot ajánlott a Forrás Rt. A sorozatú törzsrészvényeire. A vételi ajánlat nem vonatkozik a B sorozatú osztalékelsőbbségi részvényekre, tekintettel arra, hogy nyilvános vételi ajánlatot csak a szavazati jogot megtestesítő részvényekre lehet tenni.

Az ajánlati ár 48,34 százalékkal haladja meg a törvény szerint kötelezően alkalmazandó árfolyamot. Az Arago Holding a Forrás Rt.-ben jelenleg az alaptőke 18,29 százalékával rendelkezik, ami 32,93 százalékos szavazati arányt biztosít számára.

Az Arago a felvásárlással a Forrás Rt. szavazatainak több mint 50 százalékát kívánja megszerezni. Ha ez teljesül, akkor kezdeményezi a felvásárlással érintett részvénysorozat kivezetését a Budapesti Értéktőzsdéről. A vételi ajánlat lebonyolítója az Erste Bank Befektetési Rt.

A Forrás Rt. alaptőkéje 9 milliárd forint, amely 5 millió darab ezer forintos A sorozatú törzsrészvényből és 4 millió darab ezer forint névértékű B sorozatú osztalékelsőbbségi részvényből áll. Ezenkívül egy darab C sorozatú osztalékelsőbbségi részvénye is van. Az A és B sorozat tőzsdén forgó értékpapír, az osztalékelsőbbségi részvényekhez azonban nem kötődik szavazati jog. A Forrás Rt. részvényeit tavaly júliusban értékesítette az Állami Privatizációs ésVagyonkezelő Rt. kárpótlási jegyekért.

A Forrás Rt. részvényei a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájában forognak. Az A sorozatú részvények hétfőn 1.150 forinton, az előző napinál egy forinttal alacsonyabb árfolyamon zártak, szerény, mindössze 4,48 millió forint értékű kereskedésben.