Eladja részvényeit a Virgin Mobile

MTI/Reuters
2004.06.30. 14:15
Nagy-Britannia ötödök legnagyobb mobilcége, melynek piaci értékét 1,0 milliárd fontra (1,82 milliárd dollárra) becsülik, jelenlegi részvényei 40 százalékának globális értékesítését a csoport egyik vállalata segítségével hajtja majd végre. A tervek szerint az ajánlatokat július végéig összegzik, és a részvényeket brit és nemzetközi intézményi befektetőknek értékesítik.

Ágazati források szerint a vállalat azt reméli, hogy az ügylet során legalább 250 millió fonthoz juthat.

A cég bejelentette, hogy a jegyzést követően az addig az utazási ágazatban elismert Charles Gurassa lesz a társaság elnöke, míg Branson "tiszteletbeli elnöki" címet kap. Megerősítették, hogy a jegyzés lebonyolításában a J.P. Morgan és a Morgan Stanley működik közre, de szerephez jut az Investec is.

Az idei esztendő telekom jegyzései - a belga Belgacom és az ír eircom ügyletei - távolról sem voltak kiemelkedően sikeresek, az árak az előzetes várakozások alatt alakultak. A Virgin Mobile mégis reméli, hogy valódi növekedési lehetőséget biztosít a jegyzők számára; a befolyó összeg lehetővé teszi Branson számára más befektetései finanszírozását. A befektetők a jelenlegi piaci körülmények között, amikor a gazdasági növekedést az emelkedő kamatok, a bérinfláció és a politikai bizonytalanság fenyegeti, "válogatóssá" válnak; elemzők szerint kétségeket ébreszt bennük, hogy Branson nem a Virgin Mobile fejlesztésére szánja a pénzt, hanem működő tőkének tekinti, amit más ágazatokban - például egy amerikai belső légitársaság megszerzésére vagy egyéb más célra - használ fel.