Az USA-ban 5,6 százalék a munkanélküliség

MTI
2004.07.02. 16:47
Júniusban 5,6 százalékos, az előző havival azonos szintű volt az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta - jelentette be pénteken a munkaügyi minisztérium. A szakértői előrejelzésekben is 5,6 százalékos munkanélküliség szerepelt júniusra. Ezzel szemben az újonnan létrehozott munkahelyek száma a vártnál jóval kisebb ütemben nőtt, 112 ezerrel több munkahely jött létre júniusban, szemben az előző hónap - módosított - 235 ezres állásbővülésével. Az elemzők 250 ezer új állás létrejöttével számoltak.

Júniusban tehát a korábbi hónapok erőteljes bővülése után a várthoz képest fele annyi állás jött létre és a teljesített munkaórák száma is mérséklődött. A szakértők szerint ugyan júniusban már a tizedik hónapja bővül a foglalkoztatottság, összesen ez idő alatt 1,5 millió munkahely jött létre, ám Bush elnök novemberben nehézségekbe fog ütközni, amikor a gazdasági élénkülés foglalkoztatottságot érintő hatásával kell érvelnie.

A munkaerőpiaci helyzet gyengeségének jele, hogy júniusban a heti teljesített munkaórák száma 33,6 órára csökkent a májusi 33,8 óráról, vagyis a legalacsonyabb szintre került december óta. A júniusi munkahelybővülés csak a szolgáltatási szektort érintette, a feldolgozóiparban ugyanis ebben a hónapban 11 ezer állás szűnt meg, szemben az előző négy hónap feldolgozóipari munkahely bővülésével.