Német befektetők aggódnak a Jukosz miatt

MTI/dpa
2004.07.06. 14:31
A német befektetési társaságok saját adataik szerint már eddig is jelentős veszteségeket szenvedtek el a YUKOS miatt. Állásfoglalásuk szerint a Jukosz csődje még elkerülhető, s nem áll Oroszország érdekében. A német befektetők úgy látják, hogy a Jukosz-ügy miatt félnek és bizonytalanok a külföldi befektetők. A cégek levélben azonnali találkozót kértek Vlagyimir Putyin elnöktől.

Aggódnak oroszországi kinnlevőségeik miatt a német bankok is, de nem kérték a kormány beavatkozását. Bela Anda, a kormány szóvivője cáfolta a Handelsblatt értesülését, miszerint az érintett pénzintézetek arra kérik Schröder kancellárt: a héten Moszkvában Putyin elnökkel tartandó megbeszélésein hozza szóba az ügyet. A Deutsche Bank és a Commerzbank nem fűzött kommentárt a lapjelentéshez, Bela Anda pedig kijelentette: a YUKOS-ügy nem szerepel a német kancellár moszkvai tárgyalásainak témái között. Mindamellett Anda leszögezte: a szövetségi kormány "nagy figyelemmel követi a fejleményeket".

A két német nagybank, a Deutsche Bank és a Commerzbank része annak a konzorciumnak, amely egy milliárd dollár hitelt nyújtott a Jukosznak, s hétfőn nem fizetőnek minősítette a céget.