A volt elnök szerint felügyelő bizottság kellene a KSH-ba

MTI
2004.07.09. 16:01
A kormány- és az ellenzéki pártok szakértőiből felállított felügyelő bizottság létrehozását tartja szükségesnek Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke a hivatal függetlensége és megbízhatósága érdekében."Elnökségem ideje alatt is szükségét láttam e testület felállításának, de erre nem kerülhetett sor, mivel a kormányváltás utáni időszakban a hivatalt felügyelő kancellária miniszterek nem voltak hajlandók fogadni" - mondta Mellár Tamás, a KSH volt elnöke. Szerinte az Országos Statisztikai Tanácsot úgy kellene átalakítani, hogy mandátumot kapjon a KSH munkájának évenkénti értékelésére és a hat évre kinevezett elnököket akkor lehetne korábban meneszteni, ha ez a szakmailag és politikailag kiegyensúlyozott testület elmarasztalja őket.

"Mélyen meg vagyok győződve, hogy a KSH számai alapvetően, lényegét tekintve megbízhatóak és megfelelő módszertani alapokon dolgozik a hivatal" - mondta. A KSH korábbi elnöke szerint azonban az utóbbi időben rossz irányba mutató jelenségek tapasztalhatók a KSH-ban.

Mellár Tamás elhibázottnak tartja, hogy a bruttó hazai termék (GDP) számításánál a termelési és felhasználási oldalt szétválasztották, ezzel ugyanis valószínűbbé válik egy nagyobb becslési hiba elkövetése, mint a megelőző időszakban alkalmazott módszertannal és eljárással. Közölte: a termelési és felhasználási oldalról számított GDP-adatokat jelenleg nem hangolják megfelelően össze. "Nem mondom, hogy hamisítják a számot, biztos korrektül számolják, az a baj, hogy csak termelési oldalról veszik számításba" - tette hozzá az ex-elnök.