A Nordzucker egyesítette magyar társaságait

MTI
2004.07.09. 17:06
Tizenhárom hónap alatt sikerült a három magyar társaságot, a Mátra Cukor Rt.-t, a Szolnoki Cukorgyár Rt.-t és a Szerencsi Cukorgyár Rt.-t összeolvasztani, immáron a Mátra Cukor Rt. a braunschweigi székhelyű Nordzucker egyetlen magyarországi érdekeltsége - tájékoztatta Werner Küster, a német cég nemzetközi üzletágának vezetője pénteken az MTI-t.

A Nordzucker az elmúlt évben vásárolta meg a francia Béghin-Say cégcsoporttól a három magyarországi cukorgyárban lévő részesedését, majd 2003 márciusában tovább növelte befolyását a három magyar cukoripari társaságban. Werner Küster tájékoztatása szerint június 30-án a cégbírósági bejegyzéssel jogerőre emelkedett a fúzió, júliustól pedig az egyetlen működő társaság a Mátra Cukor Rt., amelyben a Nordzucker 98,8 százalékos részesedéssel bír.

A szakember szerint a cukoripari társaságok összevonása megteremtette egy új szervezeti felépítés feltételeit, amelyet lényegesen gyorsabb folyamatok, költséghatékonyság és rövid döntési utak jellemeznek. A következő kampányban Magyarországon a szolnoki és a szerencsi cukorgyár feladata lesz a cukorrépa feldolgozása, míg a hatvani telephely vállalati központként és kiszerelő üzemként működik tovább - közölte a cég nemzetközi üzletágának vezetője.

Nordzucker AG. márciusban nyilvánosságra hozott adatai szerint piaci részesedése Magyarországon eléri a 37 százalékot. Három gyára az elmúlt évben, együttesen több mint 20 milliárd forint árbevételt ért el, veszteséges működés mellett. Az idei üzleti terv viszont már 25 milliárd forintos árbevétellel és nyereséggel számol.