Tíz százalékkal nőtt az ipar

MTI
2004.07.15. 11:00
Az ipari termelés az idén májusban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 0,7 százalékkal nőtt az előző havi, és - munkanaptényezővel korrigálva - 9,9 százalékkal emelkedett a tavaly májusi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.

A kiigazítatlan számok alapján a termelés a 2003 májusit 7,1 százalékkal haladta meg, az első öt hónapban 9,8 százalékkal emelkedett. Az adatok megegyeznek az előzetesen közölt számokkal. Tavaly májusban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal emelkedett.

A KSH közlése szerint az ipari termelésnek az előző év azonos időszakához viszonyított növekménye továbbra is teljes egészében az export teljesítményéből származik. Az idei év első öt hónapjában az ipari export 19,7 százalékkal, májusban 17,2 százalékkal nőtt.

A január-májusi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 41 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 29,2 százalékkal bővült. A feldolgozóipari kivitelből 23 százalékkal részesülő járműgyártás pedig 15,4 százalékkal növelte külpiaci eladásait.