Lehűtötték a kínai gazdaságot

MTI
2004.07.16. 13:21
A kínai gazdaság az idei év első felében 9,7 százalékkal bővült, a vártnál alacsonyabb ütemben, ami arra utal, hogy a gazdaság lehűtését célzó intézkedések hatásosaknak bizonyultak. A pekingi statisztikai hivatal által pénteken közzétett adatok szerint a gazdaság ugyan sokkal gyorsabban bővült, mint a 2004-re hivatalosan célul kitűzött hét százalék, de alatta maradt a szakértői jóslatokban szereplő 10,6 százalékos tempónak.

A kínai vezetőket aggodalommal töltötte el, hogy a túlságosan gyors ütemű bővülés felfűti az inflációt és pénzügyi gondokat okoz. Ezért szigorították a hitelfelvételi lehetőséget, és országszerte felülvizsgálták a fejlesztési projekteket, hogy gátat szabjanak a spekulációs célú fejlesztéseknek.

A fogyasztói árak az év első felében 3,6 százalékkal álltak a 2003 év azonos időszakának szintje felett. Júniusban az árak viszont még öt százalékkal növekedtek éves szinten, amiből egyes szakértők arra következtetnek, hogy a kínai központi bank esetleg emelheti a kamatokat, első ízben kilenc év óta.

Tavaly a kínai gazdaság 9,1 százalékkal bővült, és ez az acéliparban, az építőiparban, a cementgyártásban feszültségeket, energiahiányt és szállítási gondokat okozott, és magasabbra lökte az árakat.