Végleg tönkretennék a Jukoszt

MTI
2004.07.21. 10:28
A második legnagyobb orosz olajvállalat, a Jukosz végleges tönkretételének szándékát látják a szerdai moszkvai lapok abban a döntésben, hogy kiárusítják a cég legnagyobb termelőegységét, a Juganszknyeftyegazt.

Az orosz igazságügyi minisztérium kedden jelentette be, hogy a bírósági végrehajtók - biztosítandó a Jukosz 2000-re megállapított 3,4 milliárd dolláros adótartozásának befizetését - kiárusítják az olajipari óriás termelésének hatvan százalékát adó leányvállalatot.

A Nyezaviszimaja Gazeta által megszólaltatott szakértők szerint az intézkedés a Jukosz végét jelenti, s azt bizonyítja, hogy az eljárás valódi célja az óriáscég szétzúzása. Ezt jelzi az is, hogy a Jukosz két másik leányvállalatának, a Tomszknyeftynek és a Szamaranyeftyegaznak a vagyonát is befagyasztották.

A Gazeta szerint az igazi kérdés most az, ki fogja megvásárolni a Juganszknyeftyegazt, hogy ezzel az orosz olajpiac legfőbb szereplőjévé lépjen elő. A lehetséges vevők körét a lap igen szűknek látja, mindössze két állami s két az állam iránt lojális, azzal eddig készségesen együttműködő olajcéget említ.

Amennyiben állami vállalat lesz a vásárló, nyilvánvalóvá válik, hogy az állam célja a Jukosz elleni eljárással a privatizáció során elherdált állami vagyon egy részének visszaállamosítása, aminek a látszatát azonban a hatalom képviselői szeretnék elkerülni. Ha viszont magáncég lesz a vevő, s a vételárat is közzéteszik, akkor kiderülhet, ki áll a Jukosz elleni keresztes hadjárat mögött.

A Vedomosztyi szerint a Jukosz-leányvállalat kiárusításáról hozott döntés sokkolta az adóügyekkel foglalkozó jogászokat. A határozatot hozó fellebbviteli bíróság ugyanis - az ellene szóló érveket félresöpörve - teljes tekintélyével az adóhatóság mögé állt, amely e precedensből kiindulva a jövőben még kevésbé törődik majd azzal, hogy bizonyítsa is az általa megvádolt adófizetők bűnösségét.

Ami a még fennálló, kevesebb, mint kétmilliárd dolláros Jukosz-tartozás kiegyenlítését illeti, az Izvesztyija arra hívja fel a figyelmet, hogy a Juganszknyeftyegaz pillanatnyi piaci értéke - az általa ellenőrzött, 30,4 milliárd dollárt érő olajtartalékot is figyelembe véve - jóval felülmúlja a tízmilliárd dollárt, s elvben önmagában is elég a tartozás fedezésére. Kérdés azonban, hogy az értékbecslők legalább egy hónapig tartó munkájuk eredményeként mekkora árat szabnak a cégnek.