Privatizálják a Lukoilt

MTI
2004.07.22. 15:27
Az orosz kormány rendeletet írt alá az egyik vezető orosz olajcégben, a Lukoilban levő 7,6 százalékos állami rész eladásáról - közölte csütörtökön a kormány ülését követően German Gref orosz gazdasági miniszter. Az értékesítés az idén a legnagyobb orosz privatizációs ügylet lesz, a 7,6 százalékos rész 1,7 milliárd dollárt ér, tekintve a Lukoil 22,8 milliárd dolláros piaci tőkeértékét.

A Lukoil egyike a leginkább likvid részvényeknek a moszkvai tőzsdén. Elemzők szerint a részvények fele szabad forgalomban van Oroszországban és külföldön. A vezetés - becsült adatok szerint - a cég több mint harminc százalékát ellenőrzi. Az állami részesedés legvalószínűbb vásárlójaként a ConocoPhillipset emlegetik. A ConocoPhillips a nagyságra harmadik amerikai olajcég, amelynek számos közös vállalkozása van a Lukoillal az észak-oroszországi olajmezők kiaknázásában.

A Lukoil - bizonyított olajkészleteit tekintve - a világ második olajcége az amerikai ExxonMobil után. A társaság csütörtökön délután 26,12 dolláron állt Moszkvában, 2,72 százalékkal olcsóbban a szerdai 26,85 dolláros zárónál.