Európai bankóriás jöhet létre

MTI/Reuters
2004.07.26. 12:28
A brit Abbey National, a nagyságra második brit jelzálogbank elfogadta Spanyolország legnagyobb pénzintézetének, a Santander Central Hispano (SCH) vételi ajánlatát. Részletek egyelőre nem ismeretesek az ügyletről.

Ha mindkét banknál jóváhagyják - az előzetes hírek szerint főként részvénycserés, és csak mintegy 10 százalékban készpénzes - ajánlatot, akkor a piaci tőkeértéket tekintve Európa hatodik bankja jön létre, mely világméretekben is egyike lenne a legnagyobbaknak.

Európában az ügylet az egyike lenne a legnagyobbaknak a valaha létrejött, határokon átnyúló banki felvásárlások közül. Ez lesz az első alkalom, hogy a kontinentális Európa egyik bankja vesz meg brit pénzintézetet.

Jól értesült piaci források szerint a Santander a saját részvényei mellett 25 pennyt kínált az Abbey részvényeiért, ami azt jelenti, hogy a brit bank értéke 8,2 milliárd fontsterling, azaz 553 penny részvényenként.

Az Abbey részvényeinek árfolyama 3,7 százalékkal 558 pennyre csökkent hétfőn a londoni értéktőzsdén. Pénteken az árfolyam 18 százalékkal emelkedett a fúziós tárgyalások megkezdődésének hírére.