Kivonul a tőzsdéről az IEB

MTI
2004.07.26. 15:47
A dematerializáció során a részvények benyújtásának kezdő időpontja szeptember 1., záró időpontja november 5. Az átalakítás napja november 8. Mivel az IEB részvényeinek alig fél százaléka van közkézen, a tőzsdei kivezetésről szóló elképzelés továbbra is napirenden van, az időpont még kérdéses - mondta a közgyűlést követő tájékoztatón Luigi Mastrapasqua. A bank első félévi - magyar számviteli szabályok alapján számított - konszolidált adózott eredménye 1,346 milliárd forintra rúgott, ez 56 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A vezérigazgató közlése szerint az IEB 2004-re a tavalyi 1,822 milliárd forintnál 10 százalékkal nagyobb nyereséget tervezett.

A bank vezetése szerint jó esély van arra, hogy ha az első félévi folyamatok megismétlődnek, akkor a tervezettet 5-10 százalékkal meghaladó eredménnyel zárja az évet az IEB. A vezérigazgató szerint kiemelkedő mértékben futott fel a lakossági hitelezés. Az állomány egy év alatt 83 százalékkal bővült. Jelenleg 58.500 lakossági, és 10.600 kis- és középvállalati ügyfele van a pénzintézetnek. Ami a forint- és devizahitelek arányának megoszlását illeti, az jelenleg 74-26 százalékos. Ugyanakkor a lakossági hiteleknél dinamikusan nő a devizahitelezés aránya - fűzte hozzá Sebők Sándor vezérigazgató-helyettes.

A bank várakozása szerint a jegybanki alapkamat kétszámjegyű marad az idén. Az IEB tavaly négy új fiókot nyitott, s ebben az évben is várhatóan néggyel bővül a fiókhálózat - mondta Luigi Mastrapasqua. Budapest XIII. kerületében már megnyílt az új fiók, Budaörsön és Szekszárdon ősszel várható az aktus, a negyedik fiók valószínűleg ugyancsak Budapesten nyílik.