Eladó az Aeroflot

MTI
2004.07.29. 12:58
Negyvenmilliárd rubeles (1,38 milliárd dolláros) privatizációs tervet fogadott el a jövő évre csütörtökön az orosz kormány, de a csomagból egyelőre kihagyta a legzsírosabb falatot, a Szvjazinveszt távközlési óriást.

A moszkvai kabinet a vállalat teljes, még birtokában lévő 75 százalékos részvénypakettjétől meg akar válni, de hogy mikor, s milyen áron, azt külön, a piaci konjunktúra fényében fogják eldönteni. A Szjazinveszt 25 százalékát, plusz egy részvényt 1997-ben a részben Soros György tulajdonában lévő Mustcom konzorcium vette meg 1,9 milliárd dollárért. Soros az idén megvált a Mustcomban lévő részétől, mintegy 700 millió dollárért tovább adva azt Len Blavatnik New York-i milliárdosnak.

Az orosz államnak még 9222 vállalata van, amelyek közül 1324-et kíván eladni jövőre, s megválik 566 részvénytársaságban lévő résztulajdonától is. A legnagyobb bevételt ez utóbbiak hozhatják, például az Aeroflot légiközlekedési vállalat 51 százaléka, a Magnyitogorszki Vas- és Acélmű 17,81 százalékos tulajdoni hányada, a novorosszijszki és tuapszei fekete-tengeri kereskedelmi kikötők részvényeinek 20 százaléka.

Hogy ezek közül végül mi kerül eladásra, azt egyelőre nem tudni, mivel a kormány csak elvi döntést hozhat. Az eladni kívánt vagyon egy része ugyanis szerepel a stratégiailag fontos vállalatok 500-as listáján, s onnan csak Putyin elnök rendeletére kerülhet le, amelyet a kormányajánlás alapján az elnöki adminisztráció készít el. Ennek a munkának a bürokratikus lassúsága okozta azt, hogy bár a kormány privatizációs terve erre az évre is 40 milliárd rubellel számol, július végéig ebből csupán alig több, mint 4 milliárd folyt be.