Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Javított, de a vártnál kisebb mértékben a Shell

MTI/Reuters
2004.07.29. 13:15
A Royal Dutch/Shell kőolajipari konszern eredménye nőtt az idei év második negyedében, de kisebb lett a vártnál - tette közzé a cég csütörtökön. A világ legnagyobb kőolajipari csoportjának az adózott eredménye 3,768 milliárd dollár volt, 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Elemzők átlagosan 4,05 milliárdra számítottak.

A cég közlése szerint a kitermelés kisebb volt a korábbinál, s tovább fog csökkenni. A társasának 150 millió dollár bírságot kell fizetnie azért, mert idén januárban bejelentette: 20 százalékkal kisebbek a kitermelésre váró kőolaj-és földgázmezői. A cég a későbbiekben többször is módosította az adatokat, ami megrendítette a befektetői bizalmat, és megzavarta a piacokat. A téves közlés miatt a konszern elnöke, Philip Watts távozott a cégtől más vezetőkkel együtt.

A Shell részvényeinek árfolyama csütörtök délelőtt 0,58 százalékkal 3,92 fontra nőtt a londoni értéktőzsdén a szerdai 3,90 fontos záróról. Csütörtökön 3,86 fonton nyitott, január óta 5,77 százalékkal lett olcsóbb, egy év alatt 1,88 százalékkal drágult.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.