Szlovénia 2007-re eurótag lehet

MTI/Reuters
2004.07.30. 12:23
Szlovéniában júliusban az infláció szerény mértékű lassulását várják éves összevetésben: a szlovén statisztikai hivatal előzetes adata szerint a fogyasztói áremelkedés üteme 3,8 százalékra lassult a hónapban a júniusi 3,9 százalékról. Ugyanakkor az előző hónaphoz viszonyított áremelkedés gyorsult: 0,4 százalékra a júniusi 0,3 százalékról.

Tavaly júliusban még 6 százalékos volt a tizenkét havi infláció Szlovéniában, és a havi áremelkedési ütem is erősebb: 0,5 százalék. A Fitch Ratings hitelminősítő szerint Szlovénia nagy valószínűséggel már 2007 elejére az euróövezet tagja lehet. A legnagyobb európai hitelminősítő szerint a szlovén folyómérleg az elmúlt években folyamatosan csekély többletben volt, az államháztartási hiány soha nem haladta meg a hazai össztermék 3 százalékát, az államadósság a GDP 26-27 százaléka között mozog, ez kevesebb mint a fele az uniós átlagnak, jócskán elmaradva az euróövezeti tagság 60 százalékos feltételétől, a nettó küladósság pedig gyakorlatilag nulla.

Egyedül az infláció jelent problémát, de ez is már a 3 százalékos szint felé süllyed, és "látótávolságon belül van a 2,5 százalék", amely (a mozgó maastrichti átlagkritérium alapján) valószínűleg szükséges lesz a 2007 eleji szlovén euróövezeti csatlakozáshoz. A szlovén gazdasági növekedés éves átlaga 1993 óta 4 százalék, és a legrosszabb évben sem volt 2 százalék alatti.