Jó lesz az almatermés

MTI
2004.07.30. 12:23
Nagyobb almatermés várható az idén, a tavalyi 530 ezer tonna gyümölccsel szemben 650-700 ezer tonnás szüretre számítanak a szakemberek, akik egy hónappal a betakarítás megkezdése előtt újabb értékesítési válság kialakulásától tartanak - mondta Kovács Lajos, az Alma Terméktanács információs vezetője az MTI megkeresésére pénteken.

A rossz piaci kilátásokat fokozza, hogy az elmúlt évben feldolgozott almából készült mintegy 13.000 tonna sűrítmény a raktárakban maradt és a hűtőházakba betárolt 55.000 tonna minőségi étkezési almát sem lehetett eladni - közölte az újfehértói központtal működő szervezet vezető beosztású munkatársa.

Hozzátette: a terméktanács a fenyegető értékesítési nehézségek kezelésére javaslatot kíván előterjeszteni a szaktárcánál, a megoldási tanácsokat most dolgozzák ki és legkésőbb a jövő hét végéig eljuttatják a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba. Kovács Lajos a készülő javaslat-terv eddigi részleteinek ismertetésétől elzárkózott, mondván "azt csak a véglegesítés után hozzák nyilvánosságra".

Az Alma Terméktanács információs vezetőjének tájékoztatása szerint a várható alma átlagtermés mennyisége jónak mondható a 32.000 hektáros összes területen. A gyümölcs minősége viszont egyes térségekben alig közepes, mert jelentős fagykár érte tavasszal a fákat, illetve a csapadékos időjárás miatt a gombabetegségek is kárt tettek, tesznek az ültetvényekben.

Kovács Lajos az értékesítési lehetőségekről kifejtette: az orosz piac visszaszerzésére tett első lépések tavaly nem nagy eredményt hoztak, a támogatással együtt is mindössze 200 tonnát sikerült eladni a moszkvai megrendelőknek, akik 1990 előtt a magyar almatermés döntő részét megvásárolták. A bosnyák és a román piacon való értékesítéshez viszont nem volt állami támogatás, így árban nem volt versenyképes a magyar gyümölcs a többi szállító ország almájával.