IMF felszólítás Bushnak

MTI/APA
2004.08.01. 11:22
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) továbbra is jónak ítéli meg az Egyesült Államok gazdasági növekedésének kilátásait az év második felében annak ellenére, hogy a második negyedben lassult a bővülés üteme. A fizetési mérleg hiánya azonban aggodalomra ad okot - tette közzé elemzésében a nemzetközi pénzügyi szervezet.

Az IMF szakértői szerint az Egyesült Államok gazdaságát egyebek mellett a megtakarítások szűkössége és a magas olajár veszélyezteti, ugyanakkor ezeket a kockázatokat ellensúlyozni tudja a termelékenység gyors bővülése. Aggasztó a fizetési mérleg hiánya is, emiatt az USA továbbra is erősen függ a külföldi tőkebeáramlástól. Az IMF felszólította Bush elnököt, csökkentse a költségvetési hiányt, mert ígéretét, hogy a hiányt öt éven belül a felére csökkenti, az IMF nem tartja elegendőnek.

A Fehér Ház pénteken tette közzé, hogy rekordnagyságú, 445 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal számol az idén. Az Egyesült Államok hazai össztermékének növekedési üteme erőteljesen csökkent, és jóval elmaradt a várakozásoktól a második negyedévben. A fogyasztók visszafogták költekezéseiket az erőteljes üzemanyag és fűtőanyag drágulás miatt. A növekedés - éves szintre vetítve - 3 százalékos volt ez év második negyedévében, szemben az első negyed módosított, 4,5 százalékos növekedésével. Az elemzők becsléseikben az amerikai gazdaság lassulását jelezték előre, de 3,6 százalékos növekedést prognosztizáltak. Az amerikai gazdaság a márciust megelőző évben 5,4 százalékos évi ütemben bővült.