Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Brüsszeli vizsgálat a Visa ellen

euractiv.hu
2004.08.04. 09:14
A vádakat a Bizottság egy bizalmas dokumentumban rögzítette, s azt most küldte meg a társaságnak. "Az ellenvetések nyilatkozata" néven elhíresült összefoglaló bírság kiszabásának az alapja is lehet.

A Visa és riválisa, a MasterCard az európai piac csaknem 90 százalékát mondhatják magukénak. Az Európai Bizottság elszánt a pénzügyi szolgáltatások piacának "tisztába tételére", ezért indított vizsgálatot mindkét nagy hitelkártya társaságnál, és vizsgálódik bankoknál is. A múlt hónapban a Bizottság illetékesei Európa-szerte megszállták az Euronext irodáit, és az idén már megbírságoltak egy francia hitelkártya kibocsátó társaságot versenyhátrány okozásért.

A MasterCard és a Visa korábban már kapott egy "bűnlajstromot" a Bizottságtól; a testület akkor elsősorban azt kifogásolta, hogy megsarcolják a kereskedőket. A MasterCarddal szemben még folyik a vizsgálat; a Visa két évvel ezelőtt megegyezett a Bizottsággal, hogy csökkenti jutalékát.

A Visával szemben most új kifogás, hogy nem fogadja be a Morgan Stanley szolgáltatásait, amelyeket az amerikai befektetési bank uniós kereskedőknek kínált. A Visa a reklamáló ügyfeleknek ezt azzal indokolta, hogy a Morgan Stanley maga is hitelkártya-kibocsátó. Az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy ez a fajta "kizárásos üzletpolitika", akadályozza a kereskedők és hitelkártya-intézetek közötti üzletkötések szabad versenyét. A Visa ezzel szemben azzal érvel, hogy a Morgan Stanley forgalmazza a számára közvetlen konkurenciát jelentő Discover hitelkártyát, és ha beengednék őket a Visa forgalmazói rendszerébe, akkor ezzel olyan információkhoz juttatnák az amerikai pénzintézetet, amelyek jogosulatlan versenyelőnyt jelentenének.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.