Malév privatizáció: a befektetőn múlik, megőrzi-e a nemzeti jelleget

MTI
2004.08.05. 12:16
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. üzleti terve változatlan: az idén 280-290 milliárd forint privatizációs bevétellel számol, ebből 190 milliárd forintot fizet be a központi költségvetésbe - mondta Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója az MTI-nek csütörtökön Budapesten. Közölte: a Mol Rt. maradék állami tulajdonú részvényének eladását, a korábbi közlésnek megfelelően az idén nem tervezi a privatizációs szervezet.

Az idei évben várható 190 milliárd forint költségvetési befizetésből 25 milliárd forint a befolyt osztalékokból származik - mondta Kamarás Miklós. A Malév privatizációs pályázatát várhatóan szeptember elején írják ki, és az adatszoba egy hónapon keresztül, október elejéig áll a potenciális ajánlattevők rendelkezésére - közölte az ÁPV Rt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy elsősorban tőkeemeléses ajánlatokra vár a privatizációs szervezet. A fő szempont a tőkeemelés mértéke, a magyar légitársaság hiteleinek kezelése és az árfolyam lesz. A nemrégiben hozott kormánydöntés után a kormányszóvivő az MTI kérdésére azt mondta, hogy a Malév hitelállománya 36 milliárd forint és ebből 30 milliárd forint mögött állami garancia áll.

A korábbi közléshez képest az ÁPV Rt. vezérigazgatója a Malév nemzeti jellegének megtartásával kapcsolatban azt közölte: "kinyitottuk a versenyt és a befektetőre bízzuk, hogy megtartja-e a magyar légitársaság nemzeti jellegét, azaz az 50 százalék plusz egy szavazat magyar tulajdont". A nemzeti jelleg a tulajdonos számára érték, és ha számára megéri, akkor azt meg is tartja - mondta. Hozzátette: a tranzakciót várhatóan még az idén lezárják.

A magyar villamosenergia rendszerirányítás és az alaphálózat tulajdonlásának kérdéséről a szakértői anyagok készülnek és várhatóan ősszel a kormány elé kerül az előterjesztés arról, hogy a Magyar Villamos Művek Rt.-ben, vagy azon kívül marad a független rendszerirányító és vele együtt a hálózat - tájékoztatott Kamarás Miklós.