Vita az agrárbüdzséről

MTI
2004.08.09. 17:18
A költségvetésnek szolgálnia kell a versenyképességet, tartalmaznia kell az európai uniós támogatások hazai forráskiegészítését és az úgynevezett nemzeti kiegészítést - közölte Pásztohy András arra a kérdésre, hogy a büdzsének milyen célokat kell megvalósítania. Ez a három tétel 380-400 milliárd forintot tesz ki, amelyből 205 milliárd forint az európai uniós forrás, amely 65 milliárd forinttal több mint az idei - mondta Pásztohy András.

Farkas Sándor fideszes képviselő irreálisnak nevezte, hogy a jövő évi költségvetésben 380-400 milliárd forint különíthető el az agrárium céljaira. Nincsenek meg az alapok arra, hogy ilyen összegű legyen az agrárköltégvetés. A kormányzat megint olyan ígérgetés-sorozatba kezdett, amely minden alapot nélkülöz - mondta. A nemzeti források 60-80 milliárd forintot tesznek ki, ennek két fontos eleme van, a 2005-re áthúzódó kötelezettségek és a nemzeti hatáskörben maradó források - közölte Pásztohy András.

Szeptember 1-jétől kell bejelenteni az EU-nak: mi az, amit Magyarország továbbra is nemzeti hatáskörben szeretne támogatni. Ilyenek lehetnek például az erdőtelepítések, az állatjóléti intézkedések, a környezetvédelmi beruházások támogatása és a piacra jutást segítő források - mondta az MSZP-s politikus. A nemzeti vidékfejlesztési terv 2005-ben 64 milliárd forintot biztosít a gazdálkodóknak, ennek egyik fontos eleme a korkedvezményes nyugdíj biztosítása - tette hozzá. Szólt arról, hogy az idén az összes gabonatermés meghaladhatja a 15 millió tonnát, amelyre csak a 80-as években volt példa. Az uniós tagság 20-25 százalékkal emeli meg a gabona felvásárlási árát, így aki most közraktárba helyezi, 23 ezer forintot kaphat tonnánként érte, míg a jó minőségű malmi búza tonnánkénti ára 22-26 ezer forint - mondta a szocialista képviselő.

A mezőgazdaság jó teljesítményéhez hozzájárultak a gazdálkodók hozzáértése mellett a kormány intézkedései, a 60 milliárd forintos adósságelengedés, a 200 milliárd forintos gépvásárlási támogatás és a 235 milliárd forintos agrárcsatlakozási hitel - közölte Pásztohy András. Farkas Sándor visszautasított, hogy az idei 15 millió tonnás gabonatermés a kormány jó agrárintézkedéseinek eredménye lenne. A jó termés alapját a gazdák kitartó munkája alapozta meg, és hozzájárultak a kedvező időjárási viszonyok is - tette hozzá.