Újra szerb cukor az EU-ban

MTI
2004.08.09. 17:25
Az Európai Bizottság tavaly májusban tiltotta meg a behozatalt Szerbia-Montenegróból, azért, mert az EU-ból kedvezményesen bevitt cukrot később Szerbiában gyártott cukorként, átcsomagolva visszaexportálták. A március óta hivatalban levő szerb kormány elsőbbséget adott a cukorbotrány felgöngyölítésének, és a bizottság ezt méltányolva oldotta fel a tilalmat.

A cukorexport-visszaélések valódi mértéke máig sem ismert: uniós becslések szerint mintegy 170 ezer tonna cukor újraexportálásáról volt szó. A Bizottság most arra kötelezte Szerbiát, hogy a kérdéses időszakból ötezer cukorexport-bizonyítványt ismét átvizsgáljon. Azt gyanítják, hogy az exportvisszaélésekben főként a magánkézben levő cukorgyárak voltak érintettek, erre vonatkozóan azonban nincsenek bizonyítékok.

Az idén Szerbiában becslések szerint 310 ezer tonna cukrot állítanak elő, így az exportálható felesleg 30 ezer tonna lehet. A tavalyi első négy hónapban - a tilalom elrendelése előtt - a cukorexport a teljes szerb exportvolumen 9 százaléka volt, az idén csak 0,3 százalék körül lesz - a Danas című lap becslései szerint. Az uniós export újraindulásával mindazonáltal a szerb cukortermelők kevesebbet kapnak: a vajdasági Zrenjanin cukorgyár például csak 414 eurót tonnánként a tilalom előtti 650 euró helyett. Az uniós tagállamok fontos mezőgazdasági kereskedelmi partnerei Szerbiának: tavaly az unióba irányuló szerb export 297 millió dollár volt, az import 228 millió.