Emőke
8 °C
19 °C

Újra szerb cukor az EU-ban

MTI
2004.08.09. 17:25
Az Európai Bizottság tavaly májusban tiltotta meg a behozatalt Szerbia-Montenegróból, azért, mert az EU-ból kedvezményesen bevitt cukrot később Szerbiában gyártott cukorként, átcsomagolva visszaexportálták. A március óta hivatalban levő szerb kormány elsőbbséget adott a cukorbotrány felgöngyölítésének, és a bizottság ezt méltányolva oldotta fel a tilalmat.

A cukorexport-visszaélések valódi mértéke máig sem ismert: uniós becslések szerint mintegy 170 ezer tonna cukor újraexportálásáról volt szó. A Bizottság most arra kötelezte Szerbiát, hogy a kérdéses időszakból ötezer cukorexport-bizonyítványt ismét átvizsgáljon. Azt gyanítják, hogy az exportvisszaélésekben főként a magánkézben levő cukorgyárak voltak érintettek, erre vonatkozóan azonban nincsenek bizonyítékok.

Az idén Szerbiában becslések szerint 310 ezer tonna cukrot állítanak elő, így az exportálható felesleg 30 ezer tonna lehet. A tavalyi első négy hónapban - a tilalom elrendelése előtt - a cukorexport a teljes szerb exportvolumen 9 százaléka volt, az idén csak 0,3 százalék körül lesz - a Danas című lap becslései szerint. Az uniós export újraindulásával mindazonáltal a szerb cukortermelők kevesebbet kapnak: a vajdasági Zrenjanin cukorgyár például csak 414 eurót tonnánként a tilalom előtti 650 euró helyett. Az uniós tagállamok fontos mezőgazdasági kereskedelmi partnerei Szerbiának: tavaly az unióba irányuló szerb export 297 millió dollár volt, az import 228 millió.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!