Erőteljesen növekednek a beruházások Oroszországban

MTI
2004.08.11. 16:44
A Jukosz-ügy nem riasztotta el a külföldi befektetőket Oroszországtól, ellenkezőleg, élénken érdeklődnek a beruházási lehetőségek iránt - vélik elemzők a közvetlen külföldi beruházások adatait elemezve. Az év első felében a külföldiek új müködőtőke-beruházásai 8,6 milliárd dollárt értek el Oroszországban az egy évvel azelőtti 6,4 milliárd dollárhoz képest, az orosz jegybank számítása szerint.

Csak ezen a héten a Heineken két sörgyárat vett 70 millió euróért, az Altadis cigarettagyárat 147 millió euróért Oroszországban. Mások turbinagyártó üzembe, olajvállalatba készülnek beszállni. Oroszországban képzett a munkaerő, alacsonyak a foglalkoztatás költségei, a műszaki szakértelem magas - mondják elemzők, hozzátéve, hogy a Jukosz-ügy megriaszthatja a portfólió-befektetőket, de ebből az ügyből nem lehet következtetést levonni a müködőtőke-beruházásokra.

Számos európai vállalat úgy látja, hogy az olajra épült orosz gazdaság rendkívüli lendülettel növekedhet a nagyon magasra szökő olajárnak köszönhetően. Kétségkívül vannak a befektetéseknek komolyabb kockázatai is olyan országban, ahol a törvények uralma viszonylagos és a bürokrácia fojtogató, de a kockázatok a nagy megtérülés kilátásával igazolhatók.