Infláció felett a biztosítók díjbevétel növekménye

MTI
2004.08.12. 12:58
Infláció fölött nőttek a magyarországi biztosító társaságok bevételei 2004 első félévében: az első hat hónapban befolyt 302,53 milliárd forint díjbevétel 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) idei első féléves adataiból.

A nyugat-európai országok tendenciájával ellentétben - ahol az életbiztosítási díjak az összdíjbevétel felét, vagy annál is nagyobb részét teszik ki - Magyarországon a befolyt díj több, mint 61 százaléka, 184,88 milliárd forint a nem életbiztosítási üzletágakból származott és csak 38,8 százalék, 117,65 milliárd forint az életbiztosításokból. Az idei első félévben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokból befolyt 55,71 milliárd forint a teljes díjbevétel 18 százalékát, a nem életbiztosítási díjak 30 százalékát tette ki.

A társaságok közül továbbra is tartja első helyét az Allianz Hungária biztosító. Bár az idei első félévben befolyt 81,8 milliárd forintot meghaladó díja - vélhetően gépjármű-felelősségbiztosítási ügyfeleinek elpártolása miatt - közel fél százalékkal elmarad az egy évvel korábbi, 82,25 milliárd forinttól, 27,06 százalékos részesedése a piacból változatlanul a legnagyobb. A második legnagyobb társaság, a Generali-Providencia Biztosító viszont a bázisnál 11,28 százalékkal több, 51,67 milliárd forint díjat szedett be az idén az első félévben.

A Mabisz összesítése szerint feltűnő a közelmúltban indult két postabiztosító, a Magyar Posta Biztosító és a Magyar Posta Életbiztosító térnyerése: a két társasághoz együttesen több, mint 5,7 milliárd forint díj folyt be, bizonyítva ezzel a postai értékesítési csatorna jelentőségét.