Egymilliárdos veszteséget vár a Pannonplast

MTI
2004.08.16. 13:14
A Pannonplast Rt. egymilliárd forint veszteséggel számol az év egészében, az üzleti tervben szereplő nullszaldós gazdálkodással szemben -erősítette meg a szombaton közzétett gyorsjelentésben már közölt profitfigyelmeztetést Zoltán Csaba, a Pannonplast Rt. elnök-vezérigazgatója hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az EBITDA (kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény) az eredetileg tervezett 3,66 milliárd forint helyett 2,5 milliárd forint lesz, miközben a tervezett 26,5 milliárd forint nettó árbevétel lényegében nem változik. A korábbi előrejelzés módosítását a vártnál nagyobb reorganizációs költségek, a második félévi piaci előrejelzések és az alapanyag, azaz a PVC árának emelkedése tette szükségessé - hangsúlyozta Zoltán Csaba.

Az év egészében, az egyszeri tételeket kiszűrve várható 237 millió forint adózás előtti veszteség alacsonyabb lesz a múlt évi 524 millió forintos veszteségnél - magyarázta a stratégiai igazgató, Orbán Krisztián. Hozzátette: a második fél évben már nullszaldós gazdálkodással számol a társaság és - a 384 millió forint egyszeri költség nélkül - a második negyedévet is veszteség nélkül zárta. A reorganizációt szolgáló egyszeri költségek eredményeként a második félévben a Pannonplast 530-540 millió forint költséget takaríthat meg. Az egyszeri tételek között több mint 300 fős létszámleépítés is szerepelt, így a foglalkoztatottak száma a csoportnál 1.726, míg a központban mindössze 35-en dolgoznak.