Ambrus
-7 °C
3 °C

Keler-részvényt venne az Értéktőzsde

MTI
2004.08.17. 13:53
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szeptember elsején rendkívüli közgyűlést tart, amelynek témája a Keler-részvény vásárlás. Kutas Gábor, a BÉT kommunikációs igazgatója elmondta: a BÉT elővásárlási jogot kíván gyakorolni a Budapesti Árutőzsde (BÁT) és a Magyar Nemzeti Bank közötti Keler-részvény adásvétel kapcsán.

A Központi Elszámolóház és Értéktár Rt.-ben (Keler) a Magyar Nemzeti Bank ötven százalékkal, a BÉT és a BÁT huszonöt-huszonöt százalékkal részesedik. Az MNB és a BÁT korábban megállapodott, hogy a jegybank öt százaléknyi Keler-részvénypakettet megvásárol az árutőzsdétől. Kutas Gábor közölte, hogy az értéktőzsdének az öt százalékos részvénypakett egyharmadára van elővásárlási joga, amellyel élve meg kíván vásárolni 1,66 százaléknyi Keler-részesedést.

Mivel az MNB a részvényadásvétellel többségi tulajdonra tesz szert a Kelerben, a BÉT a gazdasági társaságokról szóló törvény értelmében kérheti, hogy részvényeit az MNB forgalmi értéken vegye meg. Erről azonban a BÉT lemond, az értéktőzsde ugyanis a Keler részvényeinek megvásárlásában érdekelt - mondta Kutas Gábor. A közgyűlés napirendjén a részvényvásárláson kívül felügyelő bizottsági tagok megválasztása is szerepel.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!