Kölcsönt kap a Wizz Air

MTI
2004.08.19. 16:25
A Wizz Air diszkont légitársaság hárommillió euró részvényre váltható hitelhez jut, amit az amerikai légiközlekedési tőkealap, az Indigo Partners nyújt a Wizz Air jelenlegi befektetőivel - közölte a légitársaság az MTI-vel csütörtökön. A közlemény szerint a társaság rendelkezésére bocsátott összeg a légitársaság működését és további növekedését biztosítja a negyvenmillió eurós tőkeemelés lezárásáig. A tőkeemelés is az Indigo Partners vezetésével történik - teszik hozzá.

A közlemény idézi Váradi Józsefet, a légitársaság vezérigazgatóját, aki a cég jövőjére tekintettel jelentős lépésnek nevezte a finanszírozási döntést. "Az Indigo iparági tapasztalata tovább erősíti stratégiánkat, amely a Wizz Air költségstruktúrájának nagymértékű csökkentéséhez is hozzájárult" - mondta Váradi József.

William A. Franke, az Indigo Partners ügyvezető partnere hozzátette: "Meggyőződésünk, hogy a Wizz Air egy olyan légitársaság, mely kiemelkedő befektetési lehetőséget kínál - áll a közleményben. A társaság 2004 májusában Katowicéből, júniusban pedig Budapestről indította első járatait.

Augusztus elejétől már Varsóból és Gdanskból is indulnak gépek. A légitársaság öt Airbus A320 típusú repülőgépe így jelenleg 17 európai útvonalon repül. Alig 11 hetes üzemelés után a társaság utasszáma elérte a százezret.

Az Indigo Partners tőkebefektetési alapot 2002 végén hozták létre légiközlekedési befektetések céljából. Két vezetője, Bill Franke és Steve Johnson nemrégiben alapították Ázsia új szingapúri székhelyű diszkont légitársaságát, a Tiger Airways-t.

Az Indigo Partners május közepén jelentette be, hogy húszmillió euróval venne részt a több mint 7 millió eurós jegyzett tőkéjű társaság negyvenmillió eurós tőkeemelésben. A további tervezett partnereket Váradi József korábban nem nevezte meg. A vezérigazgató akkor hangsúlyozta, hogy a tőkeemeléssel a Wizz Air a legtőkeerősebb európai diszkont légitársaság lesz.