Emőke
8 °C
19 °C

Indiában megbénult az áruszállítás

MTI
2004.08.22. 11:03
Indiában a teherautó tulajdonosok százezrei maradtak távol a munkától vásárnap is, a szombaton kezdett országos méretű sztrájk következtében az ország egészében megbénult az áruszállítás. A munkabeszüntetést a tervezett szolgáltatási adó bevezetése elleni tiltakozásul indította el az ország legnagyobb teherszállítási szakszervezete, amely mintegy 3 millió járművet üzemeltető szállítót tömörít.

Nem szállítanak sehol az országban élelmet, építőanyagot, ami az alapanyagoktól függő iparágakat komolyan befolyásolhatja, és az árak emelkedésével is járhat. A megmozdulás a kormány számítása szerint több mint 60 százalékkal csökkentette az országban az árumozgást.

A sztrájkot az váltotta ki, hogy a pénzügyminiszter bejelentette: 10 százalékos szolgáltatási adót vetnek ki, hogy az állami bevételeket növeljék. Ugyan az indiai kormány azóta módosította a kijelentést, közölte, hogy az adóemelés csak a szállításszervező vállalatokra, nem pedig a szállító cégekre vonatkozik, ez utóbbiak szerint azonban e két kategória között nem lehet különbséget tenni. Az Uj-Delhi vezetés ugyan a sztrájk beszüntetésére szólított fel, ám a felek egyelőre nem tettek kezdeményezést tárgyalásokra.

A megmozdulás befolyásolhatja az indiai gazdaság negyedéves teljesítményét, mint ahogyan az a tavaly áprilisi hasonló teherautós megmozduláskor történt. Tavaly január és március között a 9 napig tartó szállítási stop miatt az ipari negyedéves növekedése 4,9 százalékos volt, a megelőző negyedév 6 százalékos tempójával. Ázsiai negyedik legnagyobb gazdasága az idei, jövő márciusáig tartó pénzügyi évben 7,0 százalékos nemzeti termék növekedést tervez.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.