Natália
-3 °C
7 °C

A VW befagyasztja német dolgozói bérét

MTI/Reuters
2004.08.23. 16:00
A Volkswagen arra fogja kérni a németországi dolgozókat, hogy két évig mondjanak le a béremelésről annak a széleskörű átalakítási programnak a keretében, amely összesen a bérköltségek 2 milliárd euróval való csökkentését irányozza elő a következő hat évben - közölte a vállalat hétfőn.

Peter Hartz, az elnökség személyzeti ügyekben illetékes tagja azt közölte, hogy vállalat a szeptember 15-én induló bértárgyalásokon nem javasol béremelést a cég 103 ezer dolgozójának. Hartz megerősítette, hogy az IG Metall szakszervezeti szövetséggel folytatandó bértárgyalásokon először is azt akarja elfogadtatni a vállalat, hogy hosszabb távon - 2011-ig - 30 százalékkal csökkenti a személyzeti költségeket.

Nincs játéktere a béremeléseknek - közölte Hartz, ezzel szemben a szakszervezet 4 százalékos béremelést és a munkahelyek biztonságára tíz éves garanciát követel. A VW úgy ítéli meg, hogy a vállalat hat németországi üzemében versenyhátrányban van a személyzeti költségeket illetően a konkurensekhez képest. Emiatt azt is tervezi a VW, hogy módosít a premizálási rendszeren, újrafogalmazza a munkaidőt, és leépíti a többletmunkát honoráló prémiumokat.

A VW, amely az árfolyamok, a magas termelési költségek, a lanyha kereslet és az áraknak a fő piacokon történő erodálódása miatt nehéz helyzetbe került, nemrégiben adott ki figyelmeztetést a 2004 évi 600 millió eurós profit elérési cél teljesíthetőségére vonatkozóan.

A Volkswagen 31,67 euró volt hétfőn kora délután a frankfurti értéktőzsdén, 2,59 százalékkal magasabb a pénteki 30,87 eurós zárónál. Hétfőn 31,10 eurón nyitott, január óta 28,59 százalékkal csökkent.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.