Megállapodás a Dunaferr hiteleiről

MTI
2004.08.23. 16:18
A Donbass-Duferco befektetői konzorcium új ajánlatot tett a Dunaferr Rt.-nek hitelező banki konzorciumnak, amely elfogadta annak feltételeit - közölte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) és a Donbass Ipari Szövetség közös közleményében hétfőn.

A megállapodás jelentősen csökkenti a Dunaferr hitelállományát, ezzel könnyítve a vállalat terheit. A privatizációs szerződésben előírt első zárás legfontosabb feltétele, a fő hitelező bankokkal való megegyezés ezzel az eredeti határidőn belül teljesült. Az ÁPV Rt. megkezdte a tranzakció zárásának előkészítését.

"Hosszas és minden részletre kiterjedő tárgyalássorozatot követően pont került a Dunaferr Rt. mintegy 60 milliárd forintra rúgó hitelállománya konszolidációjának végére" - áll a közleményben. A befektetői konzorcium ajánlatát a banki konzorcium vezető pénzintézetei elfogadták, így elhárult az akadály a privatizációs folyamat zárása és a társaság tőkeemelése elől. A tranzakció szeptember 30-án zárul le.

Az ÁPV Rt. 2003. szeptember 15-én nyilvános egyfordulós pályázatot hirdetett a Dunaferr Dunai Vasmű Részvénytársaság állami tulajdonban levő 79,48 százalékos részvénycsomagjának értékesítésére. A vagyonkezelő társaság olyan tőkeerős stratégiai befektetőt keresett, amely hosszú távra biztosítani tudja a Dunaferr-csoport működését, tevékenységének fejlesztését, valamint a munkavállalók foglalkoztatását.

Az ÁPV Rt. értékelő bizottsága a Donbass Ipari Szövetség és a Duferco International Trading Holding vezette konzorcium ajánlatát fogadta el. A dunaújvárosi vasmű 79,48 százalékos részvénycsomagjának megvételére így a Donbass Ipari Szövetség és a Duferco International Trading Holding mellett a Kundax AG, valamint az Alcsevszkij Vaskohászati Kombinát részvételével alakított konzorciumnak nyílt lehetősége.

A kihirdetést követően, a Dunaferr részvényértékesítési és befektetési szerződését az idén február 25-én írta alá az ÁPV Rt. a Donbass-Duferco konzorciummal. A tranzakció összértéke megközelíti a 100 milliárd forintot.