Megegyezett az Austrian Airlines és a Lauda Air

MTI
2004.08.24. 10:56
Az Austrian Airlines és a Lauda Air vezetése és a munkavállalók kedden lezárták a több mint másfél éve folyó alkudozásukat. Az AUA elnöksége és a munkavállalók képviselői kedden aláírták - a hétfő óta folytatott maratoni tárgyalások után - az új kollektív szerződést.

A visszamenőleg, április elsejétől érvénybe lépő kollektív szerződés értelmében egységes fizetési rendszert érvényesítenek a két légitársaság újonnan felvett személyzetére, a pilótákra és az utaskísérőkre. Ez azzal jár, hogy az AUA alkalmazottai kevesebbet, az eddig rosszabbul fizetett Lauda Air légiszemélyzete viszont lényegesen többet fog keresni.

Az AUA, amelynek a Lauda Air leányvállalata, október elsejétől közösen üzemel majd, ennek megfelelően a kollektív szerződésben a munkaidőre vonatkozóan azonos feltételeket szabnak meg, illetve lehetővé teszik az alkalmazottak két társaság közötti mozgását, " átjárható karriermodellt" valósítanak meg. Az AUA vezetése a megállapodástól a csoport versenyképességének javulását reméli.

Az AUA vezetése egyben közölte, hogy a korábban " vadsztrájknak" minősített, múlt heti munkabeszüntetésért nem vonja felelősségre a résztvevőket. Ez a munkabeszüntetés 640 ezer eurós kárt okozott a vállalatnak. A tavaly augusztusi és októberi munkabeszüntetések költségeit a társaság 4,5 millió euróra becsüli.