Holnap emel, később viszont csökkenthet a Mol

Napi Online
2004.08.24. 11:00
Holnaptól a Mol a motorbenzin literenkénti fogyasztói árát két, a gázolajét négy forinttal emeli, ezzel 95 ólmozatlan benzin literje 250,50 forintra, míg a dízelé 232 forintra nő. A jövedéki adó csökkentése miatt azonban hamarosan ismét lefele mehetnek az árak. Legutóbb éppen hétfőn méréskelte emiatt a Mol a gázolaj literenkénti fogyasztói árát egy forinttal.

A májusban módosított jogszabály szerint két hét átlagát veszik figyelembe, a benzinnél az alsó érték 250 forint, míg a gázolajnál 225 forint. A jogszabály a 250 forintos átlag felett automatikusan a jövedéki adó 1,6 forintos mérséklését írja elő, ami a 25 százalékos áfatartalommal együtt két forintot tesz ki literenként.

A továbbiakban azonban csak öt forintos árnövekedés esetén (tehát 255, 260, 265 forintos árszinteknél) csökkenhet, mégpedig 0,8 forinttal a jövedéki adótartalom, ami az áfával együtt egy forintot tesz ki. A gázolaj esetében törvény 225 forintos küszöbértéket ír elő a módosítás feltételeként, ennek tartós átlépése tette lehetővé a már említett hétfői egyforintos csökkentést.

Az ármérséklésnek az EU által meghatározott minimális jövedékiadó-érték szab határt: a benzin esetében legfeljebb összesen tizenkettő, a gázolajéban nyolc forintot tehet ki a jövedéki adó csökkentése.