Az agrártárca előre hozná az uniós pénzek kifizetését

MTI
2004.08.24. 16:10
Az FVM már az idén okt. 15-től szeretné kifizetni a magyar gazdáknak a 2004-re járó 76 mrd Ft területalapú támogatás 75 százalékát - mondta Németh Imre. Hozzátette: a tárca már tavasszal kezdeményezte az Európai Bizottságnál a magyar gazdáknak járó közvetlen támogatások korábbi kifizetését.

Németh Imre az MTI-nek elmondta: a bizottság képviselőivel megkezdett tárgyalások tovább folytatódtak, az elmúlt hetekben szakértői egyeztetésekre is sor került Brüsszelben. Ahhoz, hogy a kifizetések október 15-től megkezdődhessenek két feltételnek kell teljesülnie - mondta. Az egyik, hogy a kincstár likviditása megfelelő legyen, a másik, hogy Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) be tudja fejezni a kötelezően előírt több mint 10 ezer parcella ellenőrzését, és ezt Brüsszel felé is bejelentse.

A miniszter egy korábbi információra reagált, miszerint Lengyelország a kifizetések időpontjának előrehozatalát kéri. Németh Imre elmondta: ha a brüsszeli illetékesek lehetővé teszik a lengyel kifizetések előrehozatalt, akkor azt minden egyes újonnan csatlakozott országnak egyformán felajánlják majd. Az Európai Bizottság válasza a lengyel kérésre szeptember elejére várható.