Internetes bojkottfelhívás a Slovnaft ellen

MTI
2004.08.25. 13:50
Szlovákiában napok óta olyan e-mail üzenetek terjednek az interneten, amelyben ismeretlenek arra szólítják fel az autósokat, hogy ne vásároljanak üzemanyagot a Slovnaft töltőállomásain.

Az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedő, minden korábbi árszintet megdöntő üzemanyagárak elleni tiltakozás szövege szinte szó szerint azonos egy korábban az Egyesült Államokban terjesztett felhívással. A különbség csupán annyi, hogy a bojkott szervezői nem az amerikai gyártót, hanem a Mol Rt. 98 százalékos tulajdonát képező legnagyobb szlovákiai olajfinomító, a Slovnaftot nevezik meg.

Fél Krisztina, a Slovnaft szóvivője a SME című szlovák lap szerdai számának nyilatkozva azt mondta, hogy a vállalatnak nincs tudomása a világhálón terjedő bojkott-felhívásról és nem feltételezhető, hogy az bármilyen mértékben befolyásolhatná a társaság termékeinek árait, mert azokat korántsem öncélú szándékok, hanem a világpiaci feltételek szabályozzák. Megjegyezte: a visegrádi országok közül az üzemanyagárak emelkedése Szlovákiában a legmérsékeltebb.

Ha a felhívásnak lenne foganatja, a Slovnaftot ez aligha érintené érzékenyen, jóllehet, a szlovákiai töltőállomások 37 százalékát birtokolja. A társaság ugyanis más szlovákiai töltőállomásokat is ellát árúval és ennek köszönhetően az országban eladott üzemanyag 75 százaléka a Slovnaft készleteiből származik, ezen túlmenően pedig termékeinek 70 százalékát a társaság exportálja.