Új társaságok a tőzsdén

MTI
2004.08.26. 12:44
Az idén egyet biztosan, de lehet, hogy két-három új részvényt is bevezetnek a Budapesti Értéktőzsdére, jövőre pedig három-öt új papírral számol a BÉT menedzsmentje - mondta Horváth Zsolt, a BÉT vezérigazgatója a hazai intézményi befektetők második találkozóján csütörtökön Budapesten.

Várhatóan szeptember 6-tól új termék, a BUMIX határidős kontraktusának kereskedése kezdődik meg. A közepes kapitalizációjú részvényindexet az idén nyáron vezette be a tőzsde. A több mint 30 tagú Tőzsdeképes Cégek Klubjából a Freesoft már kérelmezte részvényeinek bevezetését és a korábbi információk szerint ez szeptemberben várható.

Horváth Zsolt reményének adott hangot, hogy az elszámolóházzal, a Kelerrel együtt még az év vége előtt ki tudják építeni a részvénykölcsönzés intézményes rendszerét. Az aktív részvénykölcsönzési piac segítené a tőzsdei forgalom és ezzel a likviditás növekedését.

A BÉT vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a tőzsde stratégiája a jelentős tulajdonosi változás ellenére változatlan, mindössze egy új elemmel egészült ki, ez pedig a regionális szövetségi rendszer kialakítása. A szövetség önálló tőzsdék együttműködése a kapitalizáció emelésére, új részvények tőzsdei bevezetésére, ami forgalmat generál és növeli a likviditást ezeken a tőzsdéken - mondta Horváth Zsolt.