Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Már várják az ajánlatokat a Lukoilra

MTI
2004.08.30. 13:50
Oroszországban hétfőn megnyitották a privatizációs pályázatot a Lukoil olajcég 7,6 százalékos állami részére. Az állami vagyonügynökségnek a Vedomosztyi című lapban közzétett pályázati kiírása szerint az ajánlatokat szeptember 27-ig lehet benyújtani, az árverésre szeptember 29-én kerül sor. Szakértők a részesedés értékét közel kétmilliárd dollárra becslik, a pályázat sikere esetén az eddigi legnagyobb orosz privatizációs ügylet lenne.

Legvalószínűbb, hogy a nagyságra harmadik amerikai olajkonszern, a ConocoPhilips pályázik majd sikeresen, de pályázóként várják a David Guggenheim nevével fémjelzett Dabir Investmentset is. Az amerikai ConocoPhilips akár 25 százalékos részt szeretne vásárolni az orosz Lukoilban - közölte az ügylethez közelálló ipari forrás pénteken a Reutersszal. A forrás szerint a Conoco további részvényeket akar vásárolni a piacon, miután az orosz állam által eladásra kínált 7,6 százalékos részvényhányadot felvásárolná. A szeptember 29-i aukció fő esélyesének a Conocót tartják.

A Conoco számára az újabb olajlelőhely-szerzés az elsődleges, a Lukoilt a cseppfolyósított gáz (LNG) üzletág fejlesztése érdekli elsősorban. Jelenleg olajlelőhelyeinek készleteit tekintve a világon a Lukoil a második magáncég az amerikai ExxonMobil után. Elemzők szerint a Lukoil-aukció kezdőára a céget részvényeként 29,86 dollárra értékeli, ami szép felárat jelent a Lukoil jelenlegi árfolyamához képest. Becslések szerint a Lukoil részvényeknek jelenleg mintegy fele van szabad forgalomban, a cég vezetése 30 százalék körüli rész felett rendelkezik.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.