Már várják az ajánlatokat a Lukoilra

MTI
2004.08.30. 13:50
Oroszországban hétfőn megnyitották a privatizációs pályázatot a Lukoil olajcég 7,6 százalékos állami részére. Az állami vagyonügynökségnek a Vedomosztyi című lapban közzétett pályázati kiírása szerint az ajánlatokat szeptember 27-ig lehet benyújtani, az árverésre szeptember 29-én kerül sor. Szakértők a részesedés értékét közel kétmilliárd dollárra becslik, a pályázat sikere esetén az eddigi legnagyobb orosz privatizációs ügylet lenne.

Legvalószínűbb, hogy a nagyságra harmadik amerikai olajkonszern, a ConocoPhilips pályázik majd sikeresen, de pályázóként várják a David Guggenheim nevével fémjelzett Dabir Investmentset is. Az amerikai ConocoPhilips akár 25 százalékos részt szeretne vásárolni az orosz Lukoilban - közölte az ügylethez közelálló ipari forrás pénteken a Reutersszal. A forrás szerint a Conoco további részvényeket akar vásárolni a piacon, miután az orosz állam által eladásra kínált 7,6 százalékos részvényhányadot felvásárolná. A szeptember 29-i aukció fő esélyesének a Conocót tartják.

A Conoco számára az újabb olajlelőhely-szerzés az elsődleges, a Lukoilt a cseppfolyósított gáz (LNG) üzletág fejlesztése érdekli elsősorban. Jelenleg olajlelőhelyeinek készleteit tekintve a világon a Lukoil a második magáncég az amerikai ExxonMobil után. Elemzők szerint a Lukoil-aukció kezdőára a céget részvényeként 29,86 dollárra értékeli, ami szép felárat jelent a Lukoil jelenlegi árfolyamához képest. Becslések szerint a Lukoil részvényeknek jelenleg mintegy fele van szabad forgalomban, a cég vezetése 30 százalék körüli rész felett rendelkezik.