Keler részt vett és fb-t választott a BÉT

MTI
2004.09.01. 13:55
A Budapesti Értéktőzsde szerdai rendkívüli közgyűlése jóváhagyta, hogy a BÉT 194,4 millió forintért 1,66 százaléknyi részesedést vásároljon a Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) Rt.-ben - közölte Szalay-Berzeviczy Attila, a tőzsde elnöke sajtótájékoztatón Budapesten.

A részesedés-szerzésre azt követően került sor, hogy a Budapesti Árutőzsde és a Magyar Nemzeti Bank megállapodott: a jegybank 5 százaléknyi Keler részvénypakettet vásárol a BÁT-tól. Az értéktőzsde elővásárlási jogával élve veszi meg az 1,66 százalékos részvénycsomagot - mondta a BÉT elnöke.

Közölte azt is, hogy az elszámolóház tulajdonosai egy szindikátusi szerződést írnak alá csütörtökön, ebben a jegybank korlátlanul elismeri a BÉT elővásárlási jogát a további Keler-részvény adás-vételek során. A jegybank viszont lemond elővásárlási jogáról. A tranzakciókat követően a BÉT tulajdona 26,66 százalékra nő, a BÁT részesedése 20 százalékra csökken, a jegybank pedig többségi, 53,34 százalékos tulajdonra tesz szert a Kelerben. Szalay-Berzeviczy Attila elmondta, a szindikátusi szerződés azt is rögzíti, hogy a Keler közgyűlési döntéseihez a jövőben 60 százalékos többség szükséges az eddigi 50 plusz egy szavazat helyett. A tőzsde elnöke kifejtette: a BÉT stratégiája szerint meg kívánja szerezni az elszámolóház száz százalékát.

A Keler-részesedésszerzés mellett a BÉT szerdai közgyűlésének másik napirendje felügyelőbizottsági tagok választása volt. Erre azért volt szükség, mert a júniusban lemondott felügyelőbizottsági tagok 60 nappal meghosszabbított mandátuma lejárt. Az fb-be beválasztották Fatér Gyulát, a Budapest Alapkezelő Rt. vezetőjét, továbbá Vida Mariannt, a Keler jogászát, aki eddig is tagja volt a testületnek. Katona Zsolt fb-elnökkel együtt így három tagú a BÉT felügyelő bizottsága.