Gyorsuló infláció Csehországban

MTI
2004.09.08. 11:19
Csehországban augusztusban nem változtak a fogyasztói árak az átlag szintjén az előző hónaphoz képest, és 3,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly augusztusban - jelentették a cseh statisztikai hivatalban szerdán.

Júliusban 0,4 százalékos volt a havi és 3,2 százalékos a tizenkét havi infláció. Tavaly augusztusban 0,1 százalékos deflációt mértek tizenkét hónapra. Augusztusban a tizenkét havi infláció a leggyorsabb volt több mint két éven belül, arra a meggyőződésre indítva az elemzőket, hogy a Cseh Nemzeti Bank legkésőbb decemberig kénytelen lesz további negyed százalékponttal emelni az irányadó kamatát. Az elemzők négy százalék körüli csúcsra számítanak a tizenkét havi inflációban októberben, mielőtt csökkenés következnék.

A jegybank indoklása szerint, bár a negyedéves inflációs kockázat továbbra is igen alacsony, a termelői árak és a lehetséges költségvetési lazulás mégis növeli a kockázatot a bank előrejelzéséhez képest, miközben a valószínűleg alacsonyabb globális növekedés csökkenti az árnyomást.

Egy nemzetközi hitelminősítő a múlt hét végén "A"-ra rontotta a cseh koronában jegyzett közadósság osztályzatát az addigi "A plusz"-ról. Ezzel Csehország értékelése a hazai valutában jegyzett közadósságra egy vonalba került Magyarországéval, de egy fokozattal még megelőzi Szlovákiáét és Lengyelországét. Cseh adósságot 1990 óta most első ízben értékelt le nemzetközi hitelminősítő.

A Cseh Nemzeti Bank elnöke, Zdenek Tuma két napja úgy nyilatkozott, hogy a Standard & Poor´s új osztályzata komoly figyelmeztetés a kormánynak a költségvetési politika megszigorítására, és a leértékelés kamatemeléshez vezethet - bár hozzátette, hogy "ennek nem kell feltétlenül megtörténnie".

A cseh gazdaság 3,1 százalékkal nőtt az első negyedben a tavalyi első negyedhez képest. Az első negyedévi eredmény csekély lassulás 2003 utolsó negyedének 3,3 százalékos üteméhez képest. A tavalyi - felülvizsgált - 3,1 százalék és a 2002-es 1,5 százalék után a cseh GDP növekedési üteme idén elérheti a 3,2 százalékot. A cseh központi bank a maga részéről az idén 2,9-3,4 százalék közötti GDP-bővülést vár, az októberben általa jósolt 2,1-3,6 százalék helyett. 2005-re 3,4-4,9 százalékos GDP-növekedést valószínűsít.