A Volán átvenné a MÁV utasait

MTI
2004.09.09. 12:49
A Volán-társaságok elvégeznék a MÁV által megszüntetendő járatok helyett a közhasznú személyszállítás lebonyolítását - nyilatkozta Saslics Elemér, a Volán Egyesülés vezérigazgatója csütörtökön az MTI-nek az autóbusz-közlekedési tagozat ülésén született állásfoglalás alapján.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a MÁV vezetői a napokban jelentették be, hogy a veszteséges vasúti vonalakon 10 százalékos járatcsökkentést hajtanak végre.

Saslics Elemér elmondta, hogy a Volán-társaságok naponta 42.600 helyközi autóbuszjáratot indítanak az országban és ezek további optimalizálásával külön beruházás nélkül meg tudnák oldani a kieső vasúti járatok utasforgalmának lebonyolítását.

A Volán-társaságoknak konkrét információik még nincsenek arról, hogy a MÁV mely járatait kívánja megszüntetni. Ha biztosat tudnak, azonnal intézkednek a Volán-társaságok - mondta Saslics Elemér.

Problémát okoz, hogy eltérő utazási kedvezményeket ad a Volán, illetve a MÁV. Ezt az egyenlőtlenséget meg kellene oldani, mert aki eddig a vonaton kedvezményt kapott az utazásra, az autóbuszon is érvényesítené szeretné ezt.

Az egyesülés vezérigazgatója elmondta, hogy az augusztusban társadalmi vitára bocsátott jövő évi adótörvény-tervezet nem kedvez a közforgalmú autóbusz-közlekedésnek. Kiemelte, hogy az adótörvény-javaslat szerint továbbra sem igényelhetnék vissza az üzemanyag jövedéki adóját a Volán-társaságok, holott ez összhangban lenne az európai uniós gyakorlattal.

Nem kedvez a közhasznú autóbusz-közlekedésnek az sem, hogy kormányzati szándék szerint befagyasztanák a fogyasztói ártámogatás szintjét, mert ez esetben a kedvezményeket kellene mérsékelni, ami az egyéni közlekedéssel szemben hátrányba hozná a Volán-társaságokat.